Rasmus på DO

Rasmus Ahlstrand

Rasmus har en fil. kand. i utvecklingsstudier med inriktning mot sociologi och han kommer praktisera på Svalornas Dhaka-kontor under fyra månader, från September och framåt. Han kommer vara fullt upptagen med program och informationsarbete rörande Svalornas aktiviteter i Bangladesh, och självfallet också med att uppdatera bangladeshbloggen kontinuerligt. Bloggen kommer diskutera allt från Svalornas program och partners i Bangladesh, till vardagslivet i det ständigt pulserande Dhaka.

I Bangladesh arbetar Svalorna tillsammans med partnerorganisationer kring tre program. Agricultural Rights Programme, Access och ett Climate change programme.

Agricultural Rights Programme arbetar med att skapa en miljö för landlösa, marginaliserade och småskaliga bönder att tillgodogöra sig sina rättigheter. Bangladesh är en lantbruksnation med runt 80 % av invånarna boende på landsbygden, varav 60 % är direkt involverade i jordbruk – en majoritet av dem i småskaligt jordbruk.

Tillsammans med tre samarbetspartner har programmet ACCESS utformats där vi arbetar för kvinnors deltagande i den sociala, politiska och ekonomiska sfären. Kvinnor befinner sig i en mycket utsatt position i Bangladesh. Ofta styr männen kvinnornas plats i sociala, ekonomiska, politiska och juridiska institutioner och kvinnor blir bara erkända i sin reproduktiva roll. Mäns makt syns också tydligt i det könsrelaterade våldet. Tidiga äktenskap, hemgift och polygami är viktiga faktorer i våldet mot kvinnor.

Klimatförändringarna är ett stort problem i Bangladesh och Svalorna ligger i startgroparna för att starta upp ett klimatprogram. Ett samarbete har inletts med organisationen Shidhulai Swanirvar Sangstha (SSS). Organisationen är baserad i Natore i nordvästra Bangladesh och arbetar för att underlätta livet för de människor som drabbas av översvämningar varje år. Detta har man gjort genom att förflytta nödvändig service via båtar till människor. De driver nu bland annat flytande skolor, bibliotek, vårdcentraler, datautbildningar.

Läs mer om program och partners på Svalornas hemsida: www.svalorna.org och kontakta gärna Rasmus på rasmus.ahlstrand@svalorna.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s