Osorterade smånyheter

Mycket arbete nu. Det sista projektets sista ordentliga fältbesök avslutades precis, men ska fortfarande kompletteras av ett gäng intervjuer på kontoret, varefter allt ska sättas samman till en fin rapport. Samtidigt knåpar hela praktikantgruppen på en tematidning som kommer att publiceras någon gång framöver. Ett fjorton praktikanter starkt grupparbete helt utfört över internet. En riktig mastodontrulle! Därtill är det artiklar, bloggar och masteransökningar för de som sysslar med sånt. En månad kvar. Sverige syns nu i kalendern.

Under julen besökte vi som bekant Isis och Hanna i Thanapara tillsammans med Amanda och Sofia från Netrakona. Det blev en utomordentligt fin vistelse. Vi diskuterade livet och alla dess märkligheter ända in på småtimmarna, ordnade ett imponerande vegetariskt julbord, strosade längs Padma/Ganges, sjöng och dansade, spelade badminton, och hängde inne på granntomten som råkade vara en stor Police Academy. Jag och Albin fick dessutom äntligen spelade cricket för första gången. Fem av fem svalor för våra förtjusande praktikantkollegor!

IMG_2830

Hanna och Bilbo Baggins. Bild: Pontus Wallin

Vi har fått vara utomhus mycket mer det senaste. Inte ensamma, men åtminstone utan poliser och andra inhyrda cowboys. Två besök på snabbmatstället JFC (Jhenaidah Fried Chicken) har det blivit, för att få något annat än den, ehumm, väldigt varierande bangladeshiska maten. Deras ”Chicken Burger” är ett virrvarr av såser mellan två söta vetebröd, ackompanjerat av en friterad kyckling bestående av ungefär 80 procent ben. Fem av fem svalor för mängder av ben!

Det är alltid kul med olika dialekter. I Bangladesh (eller i alla fall här i Jhenaidah) uttalas ofta ”s” som ”sh”, och ibland kan det till och med råka bli ”ch” eller ”tsh”. Så idag när vår tolk berättade för vår intervjugrupp att jag tidigare pluggat Peach and Development fnissade vi lite. För icke engelskspråkiga: Persika och Utveckling. Fem av fem svalor för dialektalt mångfald!

Raju som numera tolkar åt oss samtidigt som han basar över Agricultural Rights-programmet har infört en rutin där han nästan varje dag spelar och sjunger för oss. Antingen inne på hans kontor eller inne i vår lägenhet innan han går hem för dagen. Fem av fem svalor för Raju!

IMG_2889

Raju med sin ektar, i min 13 år gamla hatt från Frankrike. Bild: Pontus Wallin

Vi har slutat få nya kläder av organisations grundare. Albin erhöll tre kavajer, två kostymbyxor, en manchesterskjorta, och en slips. Två kavajer fler än mig, annars samma. Hur vi ska få hem allt har vi en månad på oss att lura ut. Det KAN bli svettigt på planet. Fem av fem svalor för grundare som köper massor av kläder!

För er som är intresserade av Albin kan jag meddela att han just nu håller på att förvandlas till David Bowie. När det inte är Bowie som sjunger ur datorn så är det Albin själv, och däremellan fylls tomrummen med Bowie-kuriosa. Hur många dokumentärer finns det egentligen om honom? (Lovar att Albin kommer besvara den frågan). I övrigt har jag nog aldrig träffat någon som kan sova så tungt på morgonen som honom. Djupsömnen verkar vara som mest intensiv kring 08.30. En av mina uppgifter varje dag de senaste tre månaderna har därför varit att knacka på hans dörr en, två, tre, eller ibland fyra gånger innan han klarar av att vakna ordentligt. Och då har han ändå fem olika  alarm på mobilen. Helt sanslöst. Fem av fem svalor för Albin!

Förresten firade vi nyår genom att springa ner till närmsta testånd kring 22.00 på nyårsafton för att skåla med varsin kopp ihop med Krishnu och Shahidul från organisationen. Vid tolvslaget satt jag och Albin ute på balkongen och kikade på smällare och någon sällsynt raket. Pratade om vad vi förväntar oss av oss själva 2016, och vad som kommer att hända. När klockan slog 00.00 stoppade vi varsin Werther’s Original i munnen, sen gick vi in. Lugnaste nyår på minst 10 år. Fem av fem svalor för att åren går!

Nästa inlägg från min sida kommer nog att handla om sopsortering. Fem av fem svalor för att typ lova saker i förväg!

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Osorterade smånyheter

  1. Marjo L Qvist

    Underbart att läsa! :-)) Fem svalor för dig Pontus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s