Den svenska polygamin

Kamrater!

Här följer ett par punkter som ska underlätta läsningen av mitt inlägg. Jag går inte in djupare på dem då de säkerligen kommer behandlas i andra blogginlägg längre fram.

 • Den nuvarande lagliga åldern för giftermål i Bangladesh är 18 år för kvinnor och 21 år för män. Detta nonchaleras eller duckas systematiskt på framförallt landsbygden, där även dowry (hemgift från brudens föräldrar) trots illegalisering fortfarande förekommer.
 • Bangladesh har stora problem med barnäktenskap. Förra året berättade premiärminister Sheikh Hasina att inga barn under 15 år ska behöva giftas bort efter 2021, och att inga barn överhuvudtaget ska gifta sig efter 2041 (!).
 • Att gifta sig är grundläggande, och att bli frånskild eller förbli ogift anses ofta, och framförallt då på landsbygden, som ett stort problem. Dessutom är sex i de mer traditionella områdena starkt förknippat med giftermål. 
 • I övrigt är Bangladesh ett till stora delar muslimskt land, med omkring 90 procent av befolkningen som åtminstone på pappret är muslimer (tvång på att tillhöra en religion). Dock blir landet alltmer sekulariserat, vilket i kombination med muslimsk tradition i vissa fall kan leda till värderingskrockar och lustig nyfikenhet, vilket jag försöker illustrera nedan.

De gångna veckorna har inneburit en stor portion intressanta upplysningar, observationer, och även perspektivskillnader. Ett hett ämne har exempelvis varit Sverige och dess polygamibejakande sociala struktur.

Det svenska samhällets normer, regler, och även lagar, vad gäller sex och samlevnad, giftermål, samt svenskarnas attityd till alltsammans har det senaste blivit granskat under lupp här borta, och alltihop med mig och Albin som ensamma fanbärare. Det har visat sig att Sverige antagits vara utpräglat polygamiskt i flera hänseenden, som att svensken under sin livstid sammantaget brukar ha haft flertalet partners både vad gäller relationer samt sexuella partners. Logiskt tyckte vi, då de svenskar som söker en livskamrat kanske inte alltid hittar rätt vid första försöket. Svenskens sexuella frihet, som inkluderar den berömda (men ändå ganska missförstådda) ’byxmyndigheten’ vid 15 års ålder, kombinerat med en stor portion sekularisering, individualism, och, vare sig vi vill erkänna det eller inte, en etablerad acceptans gentemot alkohol i stora mängder och en ibland överdrivet förlåtande syn på alkoholintag hos ungdomar, står i stor kontrast till en typisk bangladeshiers förutsättningar till sexuell erfarenhet. Och just sexuell erfarenhet verkar vara något märkligt och lite dekadent, har vi lagt märke till. Så, uppfattningen att svensken gillar polygami kommer främst ifrån generaliseringar om att det ofta finns ett par pojk- eller flickvänner i relationsbagaget, ett gäng otippade fylleligg, samt lite andra typer av för bangladeshierna främmande aktiviteter. Sedan finns det givetvis massvis med svenskar som aldrig kommer i kontakt med dessa typer av upplevd dekadens, medan andra kanske har 15 tidigare förhållanden och 300 sexuella partners. Dock blir det nödvändigt att generalisera en del i hettan av dessa diskussioner, och då har vi snarare idkat på monogamisk kyskhet än tvärtom. Vi representerar ju ändå Sveriges intressen här på något sätt, så vi tyckte det kändes bättre. Kanske kan gynna oss på något sätt. Vem fan vet.

I förlängningen har samtalen även behandlat mitt eget distansförhållande, vilket nästan varit än mer intressant och lustigt. Att jag gör praktik i dryga fyra månader utomlands medan min partner gör praktik lika länge i Sverige har vållat en del uppmärksamhet. Vad har ni för överenskommelse då? Samma som vi har när vi även geografiskt är tillsammans. Så din partner får inte ha andra partners medan du är borta? Nä, det skulle vara lite oartigt, typ. Men hur vet du att din partner inte hittar någon annan medan du är här? Alltså, det KAN jag ju i praktiken inte veta, men kalla mig naiv som tror på det ändå. Vi vet var vi har varann. Fruar från Bangladesh ingår ofta i hemliga förhållanden med nya män medan deras makar är utomlands. Vad händer om något sådant händer er? Tack för uppmuntran och den stora dosen hemlängtan, var det något mer?

De här gyllene samtalen är ruskigt intressanta. Människor från två vitt skilda kulturer som hjälper varandra att utplåna fördomar och upplyser varandra om sedvanor och normer som inte går att läsa sig till på internet eller i böcker. En hamnar i trångmål emellanåt, men det är väl sådant som en förväntas lösa under sin praktik. Som att lite otippat behöva försvara den svenska polygamin, till exempel.

Orelaterad bild med vår tolk i fokus (Mr. Delwar Kabir), vår handledare i förgrunden (Mr. Shahidul Islam), och längst bort två av fem poliser som följde med på vårt andra bybesök för att garantera vår säkerhet.

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Den svenska polygamin

 1. Gittan Wallin

  Inte så konstigt kanske att det blir konflikter i världen, när människor med olika religioner och kulturer möts! Intressant!

  • Pontus Wallin

   Summa summarum: Alla länder bör genast sända ut praktikanter till alla andra länder för att skratta bort alla meningsskiljaktigheter innan skarpt läge uppstår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s