Tankar om te och lite julledighet

Hej!

Som Jenny skrev i sitt senaste inlägg har vi nu lämnat Kumarkhali och fältkontoret och har nu installerat oss i vår nya lägenhet ca 20 min från vårt kontor i Dhaka. Emma har också hunnit joinat oss och vi har hunnit fira jul med indisk mat, glass och svensk julbrunch och har nu börja planera inför nyår. Bråda dagar som ni hör!

Jenny och jag har också hunnit med en resa till norra Bangladesh till den lilla staden Srimangal och dess omgivande teodlingar och nationalparker. Första dagen  tog vi en guidad tur och vandrade genom regnskogen där vi hade den turen att se den utrotningshotade Hoolok Gibbon-apan och lärde oss massvisor om te, annans och gummi-odlingar! Dagen därpå hyrde vi cyklar och cyklade på egen hand genom teodlingarna i området. Antagligen den vackraste cykelturen i mitt liv om än väldigt obekväm med en lite för låg sadel…

Även om jag dricker mycket te och alltid har det så visste jag mycket lite om te och hur det odlas och bearbetas så därför var denna resa mycket intressant för mig. Teindustrin är på tillväxt och konsumtionen ökar varje år och jättar som Finlay och Twinnings tjänar stora pengar.Tyvärr så byggs denna industri på utnyttjande av fattiga arbetare: kvinnor och män som manuellt sköter teodlingarna. Kvinnorna som arbetar i Srimangal får mellan 2-2,5 taka/ kg för tebladen de plockar och på en bra dag plockar de i genomsnitt 10 kg. Det innebär att för en hel dags arbete så får de ut 20-25 taka dvs 2-3 svenska kronor! Detta är en inkomst ingen kan leva på i Bangladesh och särskilt inte om man har familj och för många av kvinnorna blir det därför enbart 1 mål om dagen.  För mig innebär detta att jag kommer tänka ett steg till innan jag inhandlar te igen och uppmuntrar även er att göra detta.

Häftiga träd i regnskogen.

Häftiga träd i regnskogen.

Bambun blir stor i regnskogen.

Bambun kan växa sig väldigt stor här i Bangladesh.

Vackra näckrosor ser man nästan överallt i Bangladesh där det finns vatten.

Vackra näckrosor ser man nästan överallt i Bangladesh där det finns vatten.

Srimangal är känt för sitt 7-layer- tea så det fick vi självklart prova.

Srimangal är känt för sitt 7-layer- tea så det fick vi självklart prova.

Kvinnorna plockar enbart de unga ljusgröna bladen  oftast för hand men ibland med sax.

Kvinnorna plockar enbart de unga ljusgröna bladen oftast för hand men ibland med sax.

Jag och Jenny bland tebuskarna.

Jag och Jenny bland tebuskarna.

God fortsättning och Gott Nytt År!

1 kommentar

Under Sanna

Ett svar till “Tankar om te och lite julledighet

  1. Ping: Luft | banglajenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s