Vi lämnade Dhaka tidigt i fredags morse för att ta oss ungefär fyra till sex timmar (beroende på trafik) västerut till den lilla staden Kumarkhali. Här ska jag och Sanna spendera den största delen av vår vistelse i Bangladesh och ta del av Nijera Koris arbete med landlösa grupper och deras kamp för ökade rättigheter. Målet är en rapport, vars ämne fortfarande är under konstruktion, och vi kommer att basera den på intervjuer med organisationens medlemmar (byborna), fältpersonalen och andra relevanta aktörer vi möter.
Efter nästan två veckor i Dhaka var det ganska skönt att få lämna stadspulsen (läs oväsendet och föroreningarna) och istället få insupa lite frisk luft. Landskapet som susade förbi oss under bussfärden var otroligt grönt och frodigt och då det fortfarande är några veckor kvar på årets regnperiod var de översvämmade floderna, risfälten och gatorna många. En annan anledning till att de var lite extra skönt att ge sig iväg i fredags var att vi två dagar innan fått uthärda vårt första utegångsförbud. Anledningen var att oroligheter befarades bryta ut till följd av ett på onsdagen offentliggjort domstolsbeslut och en efterföljande hartal*.
Bangladeshs krigstribunal har det senaste året jobbat på i rask takt för att ta itu med en rad av de fruktansvärda krigsbrott som begicks under befrielsekriget från Pakistan 1971. Flera åtalade har dömts till döden och många av dessa tillhör oppositionspartierna Jamaat-e-Islami och Bangladesh National Party (BNP). I februari i år föll en dödsdom mot den populäre Jamaat-politikern Delwar Hossain Sayeede för de massvåldtäkter, mord och plundringar han ska ha beordrat och utfört. Efter detta följde en våg av demonstrationer och oroligheter med många döda och skadade som följd. Domen överklagades och i onsdags kom beskedet att dödsstraffet nedskrivs till livstids fängelse. Jamaat-supporters reagerade med ilska inför att Sayeede inte frisläpps, samtidigt kom skarp kritik från andra sidan som inte vill nöja sig innan de sett honom hängd. Demonstrationer uppstod runt om i landet och på torsdagen utlyste Jamaat en två dagar lång rikstäckande hartal. Med tidigare händelser i gott minne befarades därför att gatorna i Bangladesh återigen skulle bli osäkra att röra sig på.
Så fann vi oss plötsligt mitt i denna politiska konflikt och dragkamp som bara tillfälligt tycks varit nedtryck under ytan. Hartalen i torsdags och igår har genomförts under relativt lugna omständigheter, men än har vi inte sett slutet på de politiska och rättsliga striderna i detta land. Redan idag har oppositionspartierna gemensamt, med BNP i täten, utlyst ny rikstäckande hartal för att protestera mot en lagändring som ger staten större inflytande över landets domstolar. Det finns också mycket som tyder på att nya demonstrationer inom en snar framtid kan blossa upp mot den sittande regeringen Awami League och det icke legitima val som hölls i januari.
Efter att ha spenderat snart två veckor i landet är det tydligt att hartals och demonstrationer är en del av vardagen här idag. Att organisera sig och demonstrera mot det som anses vara fel eller orätt verkar vara djupt rotat i bengalers hjärtan, något som också organisationer som Nijera Kori tagit fasta på. I skuggan av de böljande gröna träden och den svalkande brisen från de öppna risfälten här i Kumarkhali fortsätter så också kampen. Medan demonstrationerna mot rikspolitiken just nu kanske främst är centrerad till de större städerna, pågår här en daglig strejk och motstånd mot lokala beslutsfattare. Folket kräver att få bli behandlade som människor och få tillgång till sina grundläggande rättigheter, och det är om detta jag och Sanna de kommande månaderna nu ska få lära mer om.
För den som är intresserad av att läsa mer om det politiska läget och bakgrund till dagsläget rekommenderas att spana in tidigare blogginlägg från förra årets praktikanter, exempelvis här.
/Jenny
* Generalstrejk, även kallad ”shut-down”, vilket innebär att gatorna töms och många arbetsplatser, fabriker, skolor, affärer stänger.
Ping: Salam Aleikum Kumarkhali | banglajenny
Ping: Halvtid (typ) | banglajenny