Året som gått

Imorse öppnade så vallokalerna i Bangladesh, med få på väg för att rösta. Vilket inte är förvånande, eftersom polisen rapporterade att minst 130 vallokaler hade attackerats under natten och att 21 personer redan dött i val-våld. Dessutom har 154 av de 300 parlamentsplatserna blivit tillsatta innan valet och många partier deltar inte.

Därtill seglade Bangladesh häromdan in på en sjätteplats på Foreign Policy Magazines lista över ”Next Year’s Wars – 10 conflicts that will threathen global stability in 2014”.  Och även om Foreign Policy har sina intressen av att rapportera på ett visst sätt, så är det kanske läge såhär några dagar in på det nya året att se tillbaka på vad som satte Bangladesh på den listan. Vad var det egentligen som hände?

064

Krigstribunal

År 2013 inleddes med de första domarna i den krigstribunal som uprättats för att döma brott som begicks under frihetskriget från Pakistan 1971. Enligt uppgifter dog 3 miljoner människor under kriget, och sammanlagt stod nu tolv stycken lokala ledare som samarbetat med den pakistanska armén åtalade. Många av de åtalade hade efter kriget tillskansat sig höga positioner inom politiska partier, och i januari dömdes  Abdul Kalam Azad, en ledare för partiet Jamaat –e-Islami , till döden. FN har ifrågasatt tribunalens rättsäkerhet.

Shabaghrörelsen

Som vi har skrivit om tidigare här på bloggen så dömdes i februari en annan högt uppsatt politisk ledare, Abdul Quader Mollah.

Mollah, som också är känd under namnet Mirpurs slaktare, dömdes till livstids fängelse, vilket fick Blogger and the Online Activist Network att uppmana studenter att samlas på Shabaghtorget i Dhaka i protest. En mänsklig kedja bildades framför Nationalmuseum och ’the Bangla Spring’ med hänvisning till den arabiska våren, var sedan ett faktum. Tusentals människor, män och kvinnor, började att campa på torget och krävde en lagändring som kunde möjliggöra Mollahs avrättning.

085

Hifazat-e Islam demonstrerar

Med sin grund i Quami madrasa, ett privat islamistiskt utbildningssystem, bildades för ett par år sedan Hifazat – e Islam för att då protestera mot policies för kvinnors empowerment.  Hifazat –e Islam fick 2013 offentligt liv igen som en motreaktion till Shabaghrörelsens kampsånger mot Jamaat –e-Islami. De kallade deltagarna på Shabagh för ateister och la fram en 13 punkter lång kravlista som bland annat krävde ett förbud mot att kvinnor och män blandades offentligt.  Även om Hifazat –e Islam hävdade att de var politiskt obundna så gick rykten om att deras aktiviteter finansierades av Jamaat.  Under våren drog de ut på en lång marsch för att sprida sina krav, men när de återvände till Dhaka vändes marschen till upplopp och det är fortfarande oklart hur många som dog i sammandrabbaningar med polis. Hifazat –e- Islam har idag sin bas i Bangladesh andra största stad Chittagong, och blev nekade att återigen demonstrera i Dhaka i slutet av 2013.

Rana Plaza kollapsar

24e april 2013 kollapsade flervåningshuset Rana Plaza och dödade minst 1130 människor, varav de flesta textilarbetare. När sprickor började synas i byggnaden hade butiker på de lägsta våningarna stängts, men byggnadens ägare hade tvingat textilarbetarna att fortsätta arbeta, vilket gav upphov till en internationell debatt om textilindustrins arbetsvillkor. Dock deltog endast 9 av de 29 bolag som tillverkade produkter i Rana Plaza på mötet i november där skälig ersättning till offren i olyckan skulle bestämmas. I Bangladesh har dock debatten fortsatt under året, och i september skadades 50 människor när polisen avfyrade gummikulor in i det demostrationståg som krävde en månadslön på ca 700 kr för textilarbetare.

Rana Plaza räknas som den dödligaste konstruktionsolyckan i modern tid, och fortfarande saknas människor.

Telefonssamtal Hasina-Khaleda kollapsar

I mer än 30 år har de två ledarna för Bangladeshs största politiska partier, Sheik Hasina och Khaleda Zia, varit bittra fiender. Detta ledde till att konstitutionen ändrades i början på 90-talet och det bestämdes att 90 dagar innan varje nyval så skulle landet styras av en neutral interimsregering, och på så sätt skulle regeringsval kunna organiseras trots starka politiska motsättningar och liten eller obefintlig politisk tillit.  Den nuvarande regeringen med Sheik Hasina i spetsen beslöt 2010 att inte följa dessa bestämmelser och när slutet på oktober närmade sig 2013 blev det mer uppenbart att regeringen inte tänkte flytta på sig, vilket gav upphov till en mängd protester. Allmänheten krävde att de politiska ledarna skulle förhandla med varandra. Det var svårt. De politiska ledarna hade nämligen inte pratat med varandra på över ett decennium.

Påtryckt av den våldsamma situationen lyfte Sheik Hasina luren till Khaleda den 26e oktobet. Det 37-minuter långa samtalet läckte ut och allmänheten kunde lyssna till ett samtal som gick från att förhandla politik till att ifrågasätta varandras mentala status. Khaleda anklagade regeringen för att ha läckt samtalet och dialogen tog helt enkelt slut.

Mollahs avrättning

Shabaghrörelsens krav gick igenom och Mollah dömdes till döden. Detta överklagades. Domstolens överklagningsenhet skulle dock gå på vintersemester den 13 december och inte komma tillbaka förrän efter valet, vilket i praktiken skulle kunna innebära att det då satt en ny regering vid makten som skulle kunna frige Mollah. Överklagandet avslogs inom två dagar och den 12 december hängdes Mollah. Detta fick konsekvenser , då ett vittne i krigstribunalen mördades och en domares bostad bombades.

Valet bojkottas

Eftersom regeringen har ändrat reglerna kring valet och ingen interimsregering har tillsatts har inte heller EU och USA valt att skicka några valobservatörer. Detta har gjort att valets legitimitet har kunnat ifrågasättas och oppositionen har angett avsaknaden av neutrala observatörer som en anledning att inte delta. Vilket i sig har lett till att utomstående observatörer håller sig borta.  Sittande Awami League förväntas vinna, kanske främst för att ca 20 andra partier bojkottat valet.

Det är en trött befolkning som går till val idag, eller går hem snarare. Valdeltagandet förväntas bli rekordlågt.

***

041

Vad som väntar för Bangladesh under 2014 är svårt att avgöra, och vad som väntar i dagarna närmast valet är en lika svår gissning. Som de flesta av er redan vet åkte vi därför tillbaka till Sverige i veckan, för att det inte gick att sia längre om hur tillvaron i Dhaka skulle komma att se ut.

Vi bar med oss nya kunskaper och vänskaper hem, och hoppas att också ni, kära bloggläsare, låter delar av Bangladesh få följa med i era politiska val under 2014.

Dhonnobad

Maria, Magdalena och Lisa

213 215

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Året som gått

  1. Ping: Turbulent val i Bangladesh | Svalorna

  2. Ping: Från tio till två | bangladeshbloggen.org

  3. Ping: Kampen fortsätter | bangladeshbloggen.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s