Hartal i byn

För två timmar sedan avblåstes den 70 timmar långa Hartal som BNP-alliansen utlyst efter att det inte blivit något överenskommelse mellan oppositionen och den sittande regeringen (Awami Leauge) om hur  landet ska styras från 25 oktober fram till valet i januari. Eftersom ingen av parterna vill kompromissa så kommer nu BNP att göra en fem dagar lång blockad av hela huvudstaden från och med nästa vecka. Vilket känns helt galet, att hela Dhaka ska blockeras! Vad som kommer att hända efter detta får vi se (Jag, Maria och Magdalena hoppas kunna ta oss in utan problem till Dhaka för att förlänga våra visum innan den 18e i alla fall). Runt om i landet har det varit oroligt på sina håll under hartalen,  fyra döda och cirka 400 skadade var siffran på tidigare idag men nu under eftermiddagen har två till rapporterats döda.

Här i Bagatipara brukar det inte ofta vara Hartals men i söndags gick bland annat lokala anhängare till Jamaat-e-Islam  (allians med BNP) och krävde hartal. Jag, Maria och vår tolk Anna gick en promenad för att se vad som pågick. Vi hade hört att det var oroligt i Natore, den närmaste staden men ute på landsbygden brukar det inte bli påverkade av hartals. På vägen till ena marknaden mötte vi ett demonstrationståg så vi ställde oss i ett hus vid vägen och tittade på när en liten grupp Jamaat-anhängare med plakat och några påkar gick förbi.

031.2

034.2

Vi har inte hört om att det varit några större oroligheter i området under de här tre dygnen. Butikerna på marknaden har hållit öppet efter första dagen, här på NK har arbetet flutit på som vanligt, Noyon som vi arbetar med menade att hartals inte påverkar deras arbete i en större utsträckning, man bara behöver vara lite uppmärksam när man tar sig till och från mötena. Idag började en två dagar lång kultur-fot-marsch som NK arrangerar och saker har känts nästan som vanligt.

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Hartal i byn

  1. Ping: Kvällen före nästa hartal. | bangladeshbloggen.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s