Mögel, missförstånd och masslakt

En effekt av klimatförändringar är att årstider och säsonger inte ser ut som folk är vana vid. Bönder vittnar om att det blir svårare att odla när regnet inte kommer som förväntat, eller i detta fallet, inte slutar när regnsäsongen redan borde vara över. Den direkta effekten i mitt och Lisas liv av dagar av ösregn är såklart att det är svårt att få saker och textiler att torka. Senaste tiden har vi ägnat timmar åt kampen mot möglet. Mögel som kryper in i madrasserna vi sover på och ger huvudkudden en omisskännlig lukt. Nytvättade kläder som stinker innan det är dags att använda dem igen. Vid minsta solstrimma åker allt ut på gården och luftas, torkas innan någon skriker att nu börjar det droppa igen.

Annat som har en stor  roll i våra banglaliv är den outgrundliga källan av språkliga och kulturella missförstånd, samt inte minst att lära andras sanningar. Mycket har cirkulerat kring mat och sjukdommar. Äter vi för lite ris blir en sjuk. Dricker en för kallt vatten, blir en sjuk. Efter min första sjukrunda tycktes det mig att maten var smaklös, men jag antog att det var jag som behövde vänja mig tillbaks till smakerna. Två veckor senare när vår tolk anlände kunde vi få reda på att personalen antagit att min sjuka berodde på kryddorna i maten och därför hade de tagits bort. Lyckan när detta reddes upp och curryn smakade curry igen –obeskrivbar. Svårast att hålla minen var när en kollega förklarade för mig att personalen hade diskuterat och kommit fram till att min ohälsa berodde på att jag var nervös.  Men jag kanske bara behöver jobba på mitt uttryck?

Nu har i alla fall personalen gått på semester, tusentals kor fraktats till Dhaka och vi likaså. Det är dags för Eid och slaktade och offrande av mängder med djur. Till och med människor som bor i Dhaka har berättat att de brukar hålla sig hemma vid denna tiden för att gatorna fylls av blod. Vi har därför gjort det enda vettiga och satt oss på en båt bort från staden. De kommande dagarna tillbringar jag, Lisa och Magdalena med att titta efter delfiner och tigrar i världens största mangroveträdsdelta.

Eid Mubarak!

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Mögel, missförstånd och masslakt

  1. Marjo

    Underbart att få ta del av era reflektioner 🙂 Det där med mögel är inte helt kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s