Right to Information Day

RTI_rally2

(”Workers of the world, unite” skanderades som slagord)

Nijera Kori uppmärksammade Right to Information Day, även Right to Know Day, internationellt kallat, den 28 september. Först samlades vi ur personalen och ett gäng medlemmar i NK i utkanten av en marknad för gå i ett demonstrationståg. Det regnade och det var lördag = marknadsdag, så det var lite svårt att få ihop folk. Men ett gäng blev det och kvinnorna tog platserna längst fram i tåget och männen kom efter. Vi gick till en korsning av marknaden och ställde oss där för att hålla tal.

Kortfattat handlar Right to Information Day om att uppmärksamma  som det låter, rätten till information. Rätten att få veta hur staten spenderar skattepengarna, rätt till att veta vad och om pengarna går till dit de ska. Helt enkelt att få en tydligare insyn i statens arbete och därmed kunna påverka och kräva sina medborgerliga rättigheter och minska korruption. Alla människor i Bangladesh har enligt lag (Right to information act 2009) rätt att få ut information av statliga myndigheter, lokala kontor, institutioner och organisationer som får ekonomiskt stöd av staten, eller utländsk finansiering, om deras arbete och hur de spenderar sina pengar.

RTI_rally1

 

Nijera Kori vill få sina medlemmar (och alla andra medborgare) att använda sig utav denna lag för att sätta press på de som sitter vid makten. Att ha vetskap om vad det finns för hjälp att söka, pension, handikappbidrag, stipendium och andra sociala bidrag gör att de allra mest utsatta kan få en chans att ta del utav sina rättigheter och minska den korruption som gör att pengarna inte går till dem som det är menat att göra.

 

speach_Adorirani

Adori Rani, en medlem i NK talade om att hon som många andra landlösa, tidigare inte ens visste om att denna lag fanns men att nu när de har vetskap om lagen så måste den implementeras. ”We must go to information office and demand information – what is happening at the office, if they’re implementing programs as they should. We demand them to take action”! Denna information skall inte bara vara förbehållen en elit med kontakter, menar Adori, ”We are all citizens of Bangladesh, and we have all the right to know”.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s