Snart bär det av!

Imorgon bitti tar jag tåget ner till Lund för att ordna med det sista på kontoret innan det är dags att flyga till Dhaka på onsdag. Jag har förhoppningsvis lyckats ordna med allt som borde ordnas inför en fyra månaders vistelse i Bangladesh. Jag har fixat visum, storhandlat på apoteket, tagit alla sprutor som ska tas, samt läst på en del om Bangladesh. Så allt det, förutom packning av väskan är i vanlig ordning avklarat såhär kvällen innan avfärd. Men packningen lär trots allt inte bli så jobbig eftersom jag inte planerar att ta med sig särskilt mycket kläder. Det skulle ju kännas lite dumt att köpa kläder som är gjorda i Bangladesh på HM här i Sverige, när man kan köpa precis samma produkter på basarerna i Dhaka för en bråkdel av vad det kostar här.

Hur som helst!

Det verkar som att jag kommer landa i ett turbulent och politiskt oroligt Bangladesh där spänningarna inför valet om ett år har spätts på ytterligare de senaste veckorna. Högt uppsatta män i det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami har blivit dömda till livstids fängelse för krigsförbrytelser som har begåtts under befrielsekriget 1971. Många bangladeshier hade dock förväntat sig dödsstraff och missnöjet har varit stort, demonstrationer vid den stora Shahbag-korsningen i Dhaka äger nu rum dagligen där demonstranterna har meddelat att de inte kommer ge vika förrän dödsstraff har tilldelats. Många bangladeshier verkar helt enkelt se detta som ett nödvändigt steg för att nationen ska kunna gå vidare.

Motdemonstrationer organiserade av anhängare till Jamaat-e-Islami förekommer å andra sidan nästan dagligen. Om än i mindre skala, så är de desto mer aggressiva och det är inte ovanligt att stenkastning, tårgas och gummikulor förekommer när kravallpoliser skickas in.

Al Jazeera verkar vara den enda större nyhetskanalen som rapporterar om utvecklingen i Bangladesh, de beskrev Shahbag-korsningen som Dhakas version av Tahrirtorget i Kairo.

Så det är alltså Al Jazeera och Bangladeshs egna Daily Star som har försett mig med information här i Sverige, vilket antagligen är bra eftersom jag inte kommer landa i Dhaka som ett enda stort frågetecken på torsdag morgon. Men jag är också förberedd på att jag antagligen kommer stå just som ett enda stort frågetecken i vissa situationer. Dock räknar jag med att det kommer avta efter att jag på plats i Bangladesh skapar mig en hyfsad uppfattning om Bangladeshisk politik och kultur, men det kommer nog ändå vara en ganska hygglig mängd av inputs som jag måste smälta innan jag kommer våga säga att jag förstår mig på det ena och det andra i landet. Men det återstår att se!

Image

Shahbag-korsningen förra veckan                                  Foto: Andrew Biraj – Reuters

Lämna en kommentar

Under Filip

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s